dissabte, 17 de desembre del 2011

Crònica de la xerrada "el 15M, la indignació i les esquerres" amb Manuel Delgado

Durant una hora i mitja aproximadament, a la sala Salvador Allende de la biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès, l'antropòleg Manuel Delgado i els i les assistents a la xerrada "El 15M, la indignació i les esquerres" han estat xerrant animadament sobre diferents aspectes del anomenat moviment dels indignats i com aquest ha interaccionat amb les esquerres tradicionals.


La xerrada ha començat amb el Manuel Delgado fent un anàlisi del fenomen del 15M, que ha descrit com un moviment espontani que va canalitzar la indignació existent. Tot i la seva espontaneïtat, l'antropòleg ha situat la seva gènesi en els moviments moviments socials d'anys enrere, entre ells el okupa, traçant un fil que va des d'experiències com Miles de Viviendas, passant per V de Vivienda o la Plataforma d'Afectats per l'Hipoteca, fins a Democracia Real Ja, la plataforma convocant de les manifestacions del 15 de maig que va originar el moviment. A més dels seus origens i fites, Delgado també ha assenyalat alguns dels perills o amenaces que es poden donar en el moviment, com per exemple la seva deriva en ciutadanisme, els dubtes interns sobre el seu caràcter d'esquerres o el perill d'acabar sent un moviment bàsicament ètic i que plantegi la reforma del capitalisme com a solució dels problemes que assenyala. Tot i definir-se com a defensor del moviment dels indignats (del que ha participat activament), Manuel defensa que aquest ha de suposar un capítol més de la lluita de classes, per arribar a tenir una capacitat d'incidència transformadora real a la societat. 


Posteriorment, referint-se a l'impacte del 15M en les forces d'esquerres, el ponent s'ha referit al cas d'Esquerra Unida i Alternativa, on s'han donat diferents visions i reaccions al fenomen. Des de membres destacats que han estat des d'un primer moment participant en primera línia, fins a altres que mostren desconfiança i dubten de la seva connexió amb la tradició de lluita de la classe treballadora. En aquest punt ha començat el debat amb i entre el públic assistent, on s'ha manifestat la necessitat de promoure la confluència de l'esquerra tradicional i les noves formes de mobilització, on sigui possible l'aprenentatge mutu i la col·laboració, i també per les coincidències existents entre el programa d'uns i les propostes i reivindicacions dels altres. 

Altres intervencions en el debat han apuntat als dubtes que crea el sistema democràtic actual, per la seva baixa qualitat (Delgado ha posat com a exemple el veto a la creació de grup parlamentari d'Amaiur en la constitució del Congres dels Diputats), o han preguntat sobre l'influencia del 15M en els resultats electorals, que s'ha considerat com poc important. 

Per últim, a mode de conclusió s'ha insistit en la idea de la necessària col·laboració entre totes les forces i moviments amb voluntat de canvi social cap a un model superador del capitalisme, en les mobilitzacions actuals i les que vindran, ja que en la situació actual, el carrer serà el principal escenari per fer política. 

L'acte ha finalitzat amb la projecció d'un breu muntatge d'imatges i música anomenat "la derrota dels indignes", que recull fotografies de l'intent de desallotjament de la l'Acampada Barcelona, a la Plaça Catalunya el 27 de maig.

Des d'EUiA Barberà entomem el repte llençat durant l'acte, i volem agrair la presència de les persones assistents a la xerrada, i especialment la col·laboració d'en Manuel, per la seva brillant i animada exposició i per mostrar-se tan proper i accesible amb la nostra proposta i durant el debat.