El passat dimecres 23 de març va tenir lloc la xerrada "Sanitat: Servei públic o negoci", al local de l'Associació de Veïns d'Eixample Can Llobet. Com a ponent ens va acompanyar en Toni Barbarà, metge de professió i membre de la Plataforma Dempeus per la Salut Pública.
L'acte va començar amb una presentació de Jose Luis Rivera, coordinador local d'EUiA, que va emmarcar el debat en el context actual de retallades en despesa social del govern de CiU i l'ofensiva neoliberal que esta desmuntant el precari estat del benestar del que disposàvem fins ara.
En la seva explicació, Toni Barbarà va parlar en primer lloc de la diferència entre els conceptes de salut i sanitat, i com és necessari invertir més en salut, en qualitat de vida, per necessitar, i gastar menys en sanitat. Posteriorment va fer un repàs de la situació actual a Catalunya del sistema públic de salut, i com aquest s'està veien amenaçat per les retallades pressupostàriestendent a la privatització i a debilitar el caràcter universal amb mesures com el "co-repagament" (ja que l'atenció i els medicaments ja els paguem un cop amb els nostres impostos) i per la direcció que està agafant en els darrers anys la política sanitària, tendent a la privatització i a debilitar el caràcter universal amb mesures com el "co-repagament" (ja que l'atenció i els medicaments ja els paguem un cop amb els nostres impostos)
En una segon bloc, es va presentar el projecte de Dempeus, sorgit durant el govern tripartit per plantar cara en favor d'una salut pública i de qualitat, i quines són les seves propostes: 1) Democratització de la salut pública. 2) Més atenció a les persones amb afeccions poc usuals. 3) Defensa del caràcter netament públic del sistema de salut (ni privat, ni mitxe, ni compartit)
I en la darrera part de l'activitat, es va obrir un debat on els assistents van parlar de la situació actual a nivell local, marcada per l'aturada d'obres del Hospital Ernest Lluch, i quines accions es poden iniciar des de la societat civil per defensar la salut pública. Es va coincidir en la importància de fer pedagogia, d'explicar la situació el millor possible i quan sigui possible, i van aparèixer altres propostes com fer pressió en els ajuntaments per que aquests la facin a les administracions competents per la reactivació de la construcció del hospital (i que aquest tingui una gestió directa pública). Per la seva banda, el representant de Dempeus va demanar que des de Barberà estem atents a les seves propostes i fer ressó de la seva activitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada