divendres, 11 de novembre del 2011

EUiA lamenta la mort de la companya Trinidad Gallego, membre del grup de Dones del 36

EUiA de Barberà del Vallès ens sumem a condol per la mort de Trinidad Gallego, que vam tenir la sort de que ens acompanyes en una xerrada durant la festa major del 2006, explicant la seva experiència i trajectòria de lluitadora antifeixista i com a integrant del grup Dones del 36. 

Ahir ens va deixat a l’edat de 98 anys la companya Trinidad Gallego, la ‘Trini’ de l’emblemàtic grup de les Dones del 36. El seu compromís polític s’inicià el 1934, quan un cosí li va demanar ajut per auxiliar els fills de les lluitadores de la Revolució d’Octubre que van ser empresonades a Astúries. Llavors va col·laborar amb les socialistes per refugiar els infants a Madrid. El 1935 ingressa al Partit Comunista.
El 1936, en esclatar la Guerra Civil, Trinidad Gallego va crear el Comitè d’Infermeres i durant tota la guerra va estar a l’hospital de sang amb els ferits. El 13 d’abril de 1939 un veí la va denunciar i la Trini, la seva mare i la seva àvia van ingressar a la presó de Ventas. Van ser jutjades i condemnades a 30 anys. Les van traslladar a la presó d’Amorebieta (Biscaia). El setembre del 1941 van sortir indultades i van ser desterrades. La Trini va anar a treballar a Alacant, on la van tornar a detenir el febrer de 1942 per les seves activitats clandestines organitzant el PCE. Va estar empresonada  fins el 1945. En sortir, aconsegueix feina a Baena (Còrdova) i Alcahuete de la Sierna (Jaén). En aquest període es dedica a auxiliar guerillers antifranquistes, per la qual cosa és detinguda de nou el gener de 1947. Malalta, torna a parar a la presó de Ventas el 1948, on li arriba la notícia de la mort de l’àvia i la mare. En total, passa set anys en diferents presons, on exerceix d’infermera i llevadora.
El 1951 la Trini arriba a Barcelona i s’instal·la definitivament a Nou Barris. Activa militant social i política, era membre del PSUC-Viu i sòcia d'Honor de la Fundació Pere Ardiaca.