dimecres, 19 de desembre del 2012

LES TARIFES D’AIGUA PUJARAN A BARBERÀ UN 27%


Aquest dimarts 18 de desembre, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb els vots favorables dels grups del PSC i CiU, ha aprovat la pujada de tarifes de l’aigua a diverses poblacions, entre elles Barberà del Vallès. La proposta d’augment presentada per l’empresa municipal SABEMSA significa una pujada lineal del 27% per a tots els casos.

Aquest augment està motivat per la pujada d’un 70% de la tarifa de l’aigua en alta aprovada per la Generalitat per a Aigües Ter-Llobregat, tot just abans de concedir la seva gestió per 50 anys a una empresa privada. L’Ajuntament de Barberà del Vallès, que va impugnar aquesta pujada, repercuteix els seus efectes per igual a tots els consumidors, siguin domèstics, comercials o industrials, i independentment del seu nivell de consum.

Des del grup d’ICV-EUiA ens hem mostrat contraris a que aquesta pujada es repercutís als consumidors domèstics de manera indiscriminada, apostant per una repercussió que afectés més els majors consumidors i menys a les llars que consumeixen menys aigua.

Al Ple del mes d’octubre, es va aprovar una moció presentada pel nostre grup, en que es demanava que no es repercutís la pujada en els consumidors domèstics. Aquest punt va ser retirat a canvi del compromís de l’equip de govern de debatre amb la resta de grups aquesta pujada, i a estudiar una pujada progressiva i no lineal. Això no ha estat així, i aquesta pujada s’ha fet a esquenes dels grups municipals, trencant el compromís adquirit en el Ple d’octubre.

És evident que gràcies a la gestió pública de l’aigua a través d’una empresa municipal, a Barberà els preus de l’aigua són inferiors a la mitjana metropolitana, i que l’augment injust que afecta al preu que ha de pagar SABEMSA no es pot assumir indefinidament, però això no significa que tothom hagi de suportar la mateixa càrrega, cal establir mecanismes de progressivitat allà on sigui possible. En un context de pujada dels impostos i taxes, i d’augment de la pobresa, cal defensar els ciutadans i ciutadanes amb més dificultats per garantir-los el dret fonamental a l’aigua.

Des del nostre grup treballarem per que la tarifa de l’aigua, així com altres taxes i impostos municipals, tinguin un caràcter més progressiu, i en aquest sentit hem presentat reclamacions a les Ordenances Fiscals que es debatran en el proper ple del 27 de desembre.