diumenge, 4 de novembre del 2012

Aquesta ampliació de la zona blava és un error


En el passat Ple Municipal el grup ICV-EUiA vam criticar l’ampliació que l’equip de govern ha decidit i que es posa en marxa aquest dilluns, 5 de novembre. No estem d’acord amb el procediment que s’ha seguit per prendre la decisió, ni amb la dimensió de l’ampliació (es multipliquen per 2 les places de zona blava) i no creiem que sigui l’opció més encertada per aconseguir un objectiu que compartim, com és la promoció del comerç de proximitat.

No compartim com s’han fet les coses, perquè tot i que s’ha comptat amb l’Associació de Comerciants Barberà Comerç Urbà, fet que és positiu, l’equip de govern no ha obert la participació als veïns i veïnes, ni als grups municipals. ICV-EUiA defensem la participació com a eina per fer política amb la gent, amb les entitats, i per això cal transparència i la voluntat de compartir decisions importants, que no han existit en aquest cas. 

Tampoc compartim el contingut de la decisió. Vam reconèixer, l’any 2009, la necessitat de compensar la pèrdua que va suposar la desaparició de les places de rotació a l’aparcament del Passeig Doctor Moragas, quan es va ampliar la zona blava en aquest passeig des del carrer Pere San Feliu fins a la Ronda de l’Est, i des del carrer Manuel de Falla fins el carrer Pintor Fortuny.  La rotació en l’estacionament és un factor important en l’activitat comercial, i cal tenir presents les propostes de les entitats del municipi, sempre i en tots els casos.  Però la realitat de l’any 2009 no és la realitat de finals de 2012. La dificultat més gran que pateix el petit comerç és comú a la resta de treballadors i treballadores: la manca de capacitat adquisitiva de cada cop més persones a la nostra societat. 

Cada vegada hi ha més persones sense feina, més famílies sense cap ingrès mensual, i aquest és un dels grans problemes que té el col·lectiu d’autònoms, petits empresaris, treballadors i treballadores del sector comercial. Per aquesta raó, més que mai, aquest sector ha de protestar contra les mesures d’austeritat que estan deixant-los sense clients, el proper dia 14 de novembre. Però la pobresa creixent no és l’únic problema a què ha de fer front el comerç de proximitat.  La connivència del poder polític amb les grans superfícies i el seu predomini en són un altre, i la manca d’activitat cultural i de lleure als nostres espais públics n’és un altre.

Els partits que formen l’actual equip de govern haurien d’haver fet costat al comerç de proximitat quan es va aprovar la tramitació de l’ampliació de Baricentro, però no ho van fer. Des del nostre grup municipal vam proposar que una part important de les aportacions per a inversions que va fer el promotor es dediquessin a la dinamització del comerç local. Tot i que l’actual regidor de Comerç ens ha assegurat que comparteix aquesta idea, a dia d’avui no hi ha cap evidència que s’hagi avançat en aquest sentit.

L’equip de govern ha de rectificar aquesta decisió i obrir un debat on estiguin presents comerciants, veïns i veïnes, entitats i grups polítics. No estem d’acord en multiplicar per 2 les places de la zona blava, però estem oberts a un debat en que es pugui justificar una ampliació més limitada en les zones on té més sentit, a més de propostes de dinamització comercial i cultural. Però tot això s’ha d’ajustar a la nostra realitat present, en què les retallades de drets i l’augment de la càrrega fiscal sobre les famílies més pobres estan configurant una societat més desigual. Una realitat en què multiplicar per dos la zona blava es pot percebre com una mesura recaptatòria i injusta. 

2 comentaris:

Turko ha dit...

Y tampoco es justo que haya zonas de carga y descarga de 8:00 a 22:00h (Manuel de Falla), que comercio está abierto a esas horas?

EUiA Barberà ha dit...

Turko, gracias por tu comentario! Nuestr@s regidor@s lo preguntaran en la comision que trata los temas de mobilidad. Cuando tengamos la respuesta la compartiremos en este mismo post.
Evidentemente, el horario de carga y descarga tiene que ajustarse a los horarios de actividad comercial de la calle donde se encuentran.

Gracias!