diumenge, 25 de setembre del 2011

EUiA dóna suport a la manifestació pel dret a un habitatge digne i a la ILP per a la dació en pagament

Comunicat de l’Àrea pel Dret a l’Habitage de la formació, que participarà a la mobilització d’aquest diumenge, 25 de setembre

 La crisi financera i econòmica està atacant molt durament a les capes populars. Els desnonaments de l’habitatge habitual són un dels aspectes més durs d’una realitat que sovint s’amaga en els mitjans de comunicació, però també per estigma social.
La immensa majoria d’aquests desnonaments són per causes econòmiques i afecten a famílies que han perdut la seva feina o la font dels seus ingressos. Són tot tipus de famílies les que tenen aquest problema. I l'estan vivint amb frustració, amb vergonya... exposades a una situació d’exclusió social i residencial.
Els desallotjaments per causes econòmiques (és a dir, per manca d'ingressos), atempten contra les necessitats més elementals de la població en un context de crisi, privant-los d’un dret bàsic de primera necessitat i sense el qual es precaritza la salut, el dret a l’educació dels infants… Desnonar a una família sense recursos vulnera el que hauria de ser un mínim sentit de justícia i deslegitimen els poders públics que tenen el deure de vetllar pel benestar dels seus ciutadans.
A Catalunya hi ha una mitjana de 16 desnonaments d’arrendataris al dia. A Barcelona i només durant el passat mes se'n van fer un total de 350. Una mitjana diària de 16,6.
Les execucions hipotecàries a tot l’Estat entre 2007 i 2010 han estat de 249.281. A Catalunya han estat 47.838, l’any 2010 a un ritme de 52 diàries, el 70% a Barcelona.
Aquestes dades són de les “ordres judicials” executades, cada vegada més emprant la força pública, (per augmentar la repressió no hi ha retallades). El drama social que va des del moment en que no es pot pagar el lloguer o la hipoteca fins el moment del desnonament no compta per les estadístiques dels jutjats.
La banca, causant de la crisi financera; la banca que ha rebut milers de milions d’euros dels fons públics; la banca, que aquesta setmana ha declarat 15.000 M€ de beneficis en plena crisi econòmica, es nega en rodó a trobar cap fórmula que permeti alleugerar la situació angoixosa de tantes famílies.
EUiA ens sumem a les lluites per fer efectiu el dret a l’habitatge, a la campanya de recollida de signatures de la ILP per a la dació en pagament i al suport de la FAVB ‘Aquest hivern, cap família sense sostre’. I també donem suport a les manifestacions que el diumenge 25 de setembre recorreran tot Catalunya exigint:

DRET A UN HABITATGE DIGNE
PER LA DACIÓ EN PAGAMENT RETROACTIVA
ATUREM ELS DESNONAMENTS
PER UN PARC D’HABITATGES DE LLOGUER I D’EMERGÈNCIA SOCIAL SUFICIENT

Manifestació:
                   
Barcelona, 18h a la Plaça Catalunya