dissabte, 25 de juny del 2011

15M: alguna cosa esta canviant

Faltaven pocs dies per les eleccions municipals, quan de cop van aparèixer unes noves sigles, el 15M, un moviment que s'ha conformat arrel de la manifestació del 15 de maig convocada per diversos col·lectius no partidistes. A aquestes alçades qui més qui menys ja coneix la història. Un moviment expandit a través de les xarxes socials que venia a recollir el descontent generalitzat per la situació econòmica i social, i l'actuació dels governs i els partits polítics. Un moviment que reclama més democràcia i menys partitocràcia. Desprès van venir les acampades, intents de desallotjament i la consolidació d'un moviment que ha despertat multitud d'anàlisis.

Sense entrar gaire al tema (aquí no tenim l'espai suficient), el cert és que el moviment ha aconseguit que una bona part de la població torni a parlar de política, a plantejar-se les coses, i recuperar l'espai públic com a espai de debat. Coses que feia molt temps que no passaven, o que potser no havien passat. I també a Barberà, on acampades i assemblees dels i les indignades han fet que la Plaça de la Vila estigui ben viva, en una experiència inèdita en la que tothom està aprenent molt. No volem enganyar a ningú. Nosaltres, EUiA, no som part del moviment 15M, i no volem ser-ho. Cap partit ho pot ser per la seva pròpia definició. Però creiem que el que el moviment ha aconseguit és molt positiu, i un motiu d'esperança i d'admiració.

De fet, aquest moviment suposa un repte per les organitzacions polítiques, que són directament qüestionades pel moviment. Com deia una vinyeta d' El Roto al diari El País: “...y subitamente todos los partidos envejecieron”, i més quan paradoxalment, els partits ens trobàvem immersos en la campanya electoral durant l'irrumpció del 15M.
A EUiA de Barberà ens sentim directament interpel·lats. Sabem que alguna cosa no fem bé si tota aquesta gent indignada, no veu en els partits d'esquerres una eina per actuar sobre els motius de la indignació. És necessari, i així ho farem, pensar com podem obrir-nos a la participació de la gent. Més transparència i noves maneres de fer que serveixin per trencar la barrera que sovint ens separa de la gent que pateix els problemes i les conseqüències de les polítiques neolliberals. Ens comprometem a intentar-ho.

En aquesta reflexió sobre el 15M, però, també creiem que cal remarcar la importància de que es doni una confluència d'aquest nou actor social amb les organitzacions socials, sindicals i polítiques que porten temps lluitant, i amb les que es comparteixen bona part de les reivindicacions. Compartir diagnòstic i acció, de igual a igual, per poder arribar al màxim de població possible i esdevenir una majoria social. Només sumant esforços, comprometent-nos i organitzant-nos conjuntament, aconseguirem que la indignació es converteixi en un motor de transformació social.

EUiA de Barberà acceptem el repte i, parafrasejant a Gramsci, hi posarem tota la nostra intel·ligència, tot el nostre entusiasme i tota la nostra força per aconseguir-ho.