dissabte, 26 de juny del 2010

I UN ANY MÉS... FESTA MAJOR

En pocs dies ja tindrem a sobre la Festa Major de Barberà, una festa que tot i no tenir una tradició tan arrelada com d'altres, per a molta gent que porta anys gaudint-la i fent-la possible, té un valor especial. Aquest valor afegit no està en la qualitat dels espectacles, ni en el fet de comptar amb algun esdeveniment de gran impacte mediàtic. El que fa diferent a la Festa Major de Barberà és la manera en que bona part de les seves entitats hi participen. Associacions esportives, culturals d'arrel tradicional, cases regionals, juvenils i d'altres tipus venen proposant i protagonitzant activitats des de fa ja uns quants anys, fent possible que la Festa Major sigui viscuda, i no només consumida, per molta gent.
Malauradament, sembla que des de l'Ajuntament no és dona el mateix valor a aquesta participació de les entitats. Prova d'això és que enguany, novament, les entitats que participen a la Festa Major han sigut informades del programa d'activitats amb quatre setmanes escasses d'antelació. El fet ens preocupa doblement, primer pel poc temps d'antelació (quan ha estat una queixa continuada de les entitats en les valoracions d'edicions anteriors), i per que la reunió va ser convocada per informar del programa amb molt poc marge d'incidència en l'estructura de la Festa o la gestió de pressupost (que aquest any s'ha vist reduït com a conseqüència de les retallades de govern central als ajuntaments).
A més, les entitats juvenils, culturals i partits polítics que muntaran carpes a l'espai jove i a l'espai d'entitats han patit més directament la poca eficàcia de la Regidoria de Cultura, especialment les juvenils, amb canvis d'ubicació d’última hora i explicacions poc clares.
 
Un bon exemple d’aquesta voluntat d’implicació del teixit associatiu a la Festa Major el tenim en l’activitat i les propostes que moltes entitats estan fent en el marc de la Coordinadora Pro Festa Major (en la que EUiA hi participa com una entitat més), que des de fa gairebé un any treballen per aconseguir un major reconeixement de la feina de les entitats, i un model de festa més participatiu, popular i al centre.
La participació directa i decisiva de les entitats és imprescindible per fer de la Festa Major el que ha de ser: un espai de festa i cultura, de trobada entre la gent de la ciutat, d’exercici de ciutadania barberenca, unes festes que no sigui les festes de Barberà, sinó la nostra Festa Major. Com també ho és que la festa torni al centre del poble, on la gent passeja, compra i es troba amb els veïns. L’avinguda Dr. Moragas i els voltants de la Plaça de la Vila ha de ser l’espai on desenvolupi la major part de les activitats, els espais d’entitats inclosos, de la Festa Major. En aquesta edició s’han donat algunes passes en aquest sentit, i sembla que enguany des de l’ajuntament s’han oblidat propostes de portar una part important de la festa al Parc Central. Esperem que hagi estat fruit de una repensada del model i d’escoltar a les entitats (i no només per l’important retallada pressupostaria que ha patit la festa major) i que aquesta tendència es confirmi i aprofundeixi en els propers anys. Nosaltres hi treballarem en aquest sentit.

Per últim, des d’Esquerra Unida i Alternativa us volem animar a gaudir i participar de la Festa Major, i per suposat, a visitar La Carpa Roja que muntarem a l’espai d’entitats, amb menjar, beure i activitats.

Salut i Bona Festa Major!