dimecres, 19 de març del 2014

ICV-EUiA inicia la campanya ‘El teu dret és bàsic’ per lluitar contra la pobresa energètica

ICV-EUiA ha presentat aquest dilluns una campanya informativa per reivindicar l’accés universal als serveis de llum, l'aigua i el transport com a dret bàsic dels i les ciutadanes, i per difondre la importància de la lluita contra la pobresa energètica. La campanya 'El teu dret és bàsic' combinarà la difusió per internet i les xarxes socials amb actes arreu del territori i la distribució de fullets informatius per denunciar l'encariment dels serveis bàsics “des que governa la dreta” i demostrar que hi ha alternativa a les retallades del PP i CiU en aquesta matèria. “L’objectiu és situar la realitat quotidiana de massa famílies al centre de la política; ho vam fer amb el ple sobre la pobresa i ho farem també amb diverses iniciatives sobre l’accés als serveis bàsics”, ha explicat el portaveu adjunt d’ICV-EUiA, Joan Mena. “Aquesta situació de pobresa energètica no és casual, no passa perquè sí, sinó que té els seus autors al darrere. I hi ha alternativa”, ha afegit la portaveu roja i verda, Dolors Camats, en la roda de premsa per presentar la campanya. Els portaveus l’han aprofitat també per proposar que el Parlament fiscalitzi el compliment dels pocs acords presos en el ple de pobresa de la setmana passada mitjançant un ens en el qual participin totes les forces polítiques i les entitats que treballen contra l’exclusió social.


La campanya ‘El teu dret és bàsic’ explica les dades que han portat a la situació d’emergència actual, i denuncia els increments del preu de l'aigua i la factura de la llum des del 2004, així com l’augment de les targetes de transport. Un exemple és la T-10, que costa avui un 25% més que fa tres anys. La campanya també denuncia les polítiques dels governs de PP i CiU i proposa un programa alternatiu per a cadascun dels apartats, amb mesures com la municipalització de la gestió de l'aigua i la llum, garantir mínims vitals d'aquests serveis per a persones en situació vulnerable, o un nou sistema de tarifes del transport públic. 


A més, també hi ha un apartat adreçat als usuaris amb recomanacions sobre quines mesures d'estalvi i eficiència energètica poden fer ells mateixos, com per exemple instal·lar limitadors de cabal d'aigua a les aixetes, usar bombetes de baix consum, aïllar bé les portes i les finestres de casa i promoure una mobilitat sostenible fomentant el lloguer i la utilització de cotxes compartits. En aquest apartat, la coalició també emprarà la campanya per difondre iniciatives que promouen noves formes de consumir, com cooperatives de consum, i plataformes que treballen sobre .


ICV-EUiA ja va llençar fa unes mesos la campanya ‘Pensions i Mentides’, també amb l’objectiu de desmentir amb dades les polítiques conservadores. Com llavors, també aquesta nova campanya en defensa de l’accés als serveis bàsics preveu la celebració de debats de petit format amb ciutadans.