dilluns, 31 de març del 2014

BARBERÀ PARTICIPA A LES MARXES PER LA DIGNITAT

Desenes de barberencs i barberenques van desplaçar-se fins a Madrid el 22 de març per participar a la històrica mobilització. 
Un dels autocars organitzats per EUiA va sortir des de Barberà

El passat 22 de març van tenir lloc les Marxes de la Dignitat, una mobilització que va portar a Madrid centenars de milers de persones per reclamar feina, pa i sostre, i oposar-se a les polítiques neolliberals del govern del PP. A la capital de l'estat van confluir manifestants procedents de tota la geografia espanyola, arribant en autocar, tren o fins i tot caminant, en marxes que van durar setmanes.

Un bon grup de persones de Barberà, des d'activistes de la PAH i de l'assemblea d'Indignades de Barberà, passant per sindicalistes o afiliades i simpatitzants d'EUiA, també hi van participar del 22M. Bona part es van desplaçar en un autocar que va sortir divendres a la nit des de l'estació de la Renfe, i altres en tren o pels seus propis mitjans. Aquest autocar, un dels que va organitzar Esquerra Unida i Alternativa a nivell nacional, es va omplir amb gent de tot el Vallès Occidental.


Després de vuit hores de viatge nocturn, el grup va arribar ben d'hora al barri de San Blas, on cap al migdia es va rebre la columna nord-est, amb marxaires provinents de Catalunya, Aragó i Navarra. Tot seguit, gent la arribada en autocars de tota Catalunya, els participants de la columna i milers de veïns, van formar una marxa que es va dirigir cap al centre de Madrid per confluir amb les altres marxes arribades des dels diferents punts cardinals.
El resultat va ser un centre de la ciutat totalment col·lapsat. Pres per una multitud que demana un canvi radical de polítiques, que posin fi a les retallades i la pèrdua dels drets bàsics de les persones. Sense poder finalitzar la manifestació per la quantitat de gent que hi havia, l'expedició barberenca va tornar cap al vespre a San Blas per pujar-se a l'autocar de tornada. Quan tot just es sortia de Madrid, arribaven les notícies de les brutals càrregues policials, que van rebentar el caràcter pacific de la manifestació.

Tot i el caràcter històric d'aquesta mobilització, una de les més grans realitzades mai a l'estat, les Marxes de la Dignitat van patir un silenci mediàtic per part dels grans mitjans de comunicació, públics i privats, que han parlat principalment dels aldarulls que es van donar cap al final de l'acte, i que van ser provocats per l'actuació policial.


Valoració d'EUiA de Barberà

Des de l'assemblea local d'Esquerra Unida i Alternativa, que va oferir la possibilitat d'anar en bus des de Barberà, es valora com a molt positiva tant la mobilització com la participació d'activistes i gent d'EUiA a la mateixa. El coordinador local, Jose Luis Rivera, que també va anar a Madrid el 22M, destaca: “Les marxes de la dignitat han de significar un abans i un després en les mobilitzacions socials. Demostra que des de l'unitat del poble i les esquerres socials i polítiques és possible fer front a les polítiques neolliberals que ens estan empobrint cada dia”.

Sobre el paper d'EUiA i de Barberà l'extensió de les marxes a nivell local, l'assemblea es mostra satisfeta amb la resposta de la gent, tot i que es creu que amb més temps i una millor difusió s'hauria arribat a més barberencs i barberenques. Es valora com especialment enriquidor el fet de que persones provinents de diferents espais de lluita haguem pogut compartir aquest viatge i aquesta mobilització. Aquesta és la confluència que ens ha de servir per trencar amb el règim i poder crear una societat més justa socialment.