dimarts, 10 de setembre del 2013

Per una Diada nacional per la justícia social i l’exercici del dret a decidir. Manifest d'EUiA per la Diada


L’Onze de Setembre és un dia festiu i de lluita, una jornada reivindicativa, unitària i de mobilització per l’avenç dels drets nacionals i socials de Catalunya.

Per EUiA, que es reclama de les diverses tradicions i lluites del catalanisme d’esquerres, el drets socials i els drets nacionals son indestriables. La reivindicació popular de més autogovern per Catalunya, la lluita contra el centralisme i l’anticatalanisme, i el reconeixement de Catalunya com a nació i el dret a decidir lliurement el seu futur venen de lluny, i sempre han comptat amb la participació plural de les esquerres al capdavant de les mateixes, com així ha fet EUiA des de la seva fundació, defensant l’autogovern dels atacs de la dreta espanyolista, promovent el nou Estatut del 2006, i participant en les grans mobilitzacions del 10 de Juliol de 2010 i de la Diada de 2012. Precisament, ara fa un any es produia a Catalunya la manifestació més multitudinària de la seva història reclamant l’obertura d’un nou temps a Catalunya per decidir democràticament el seu futur, davant un status quo social, polític, i institucional que ja no es sosté a ulls d’una gran majoria social. Aquest fet va ser instrumentalitzat políticament per Artur Mas per convocar unes eleccions anticipades de caràcter gairebé plebiscitari en que demanava un suport excepcional a la seva persona per dirigir Catalunya cap a l’Estat propi. Ben al contrari, el poble de Catalunya va castigar al govern de les retallades de drets i serveis públics, deixant CiU en una precària minoria parlamentària. Durant aquest any, amb la colaboració en algunes ocasions d’ERC, el govern Mas ha continuat retallant drets i serveis, i dilatant el procediment pressupostari fins que, aquest estiu, han decidit no presentar pressupost 2013, el que a la pràctica suposarà seguir amb el mateix nivell de retallades que al 2012. Cal recordar que CiU va votar a favor de les lleis d’estabilitat pressupostària que permeten aplicar els límits de dèficit antisocials que ara el Govern de la Generalitat assenyala con inassumibles, i que continua sense introduïr mesures per lluitar contra el frau fiscal i per recaptar més ingressos de manera progressiva, en el marc de les seves competències.

Aquesta situació és inacceptable en un país amb una quarta part de la població a l’atur, que sobrepassa el 50% si parlem d’atur juvenil, que té una de cada cinc persones en risc de pobresa, i que és la comunitat autónoma capdavantera en desnonaments, segons dades del propi CGPJ. El govern de la Generalitat de CiU no només és insensible a aquestes problemàtiques socials, sino que en criminalitza a les persones que les pateixen (reducció de les PIRMI), o intenta amagar aquestes realitats, com en el cas de la malnutrició infantil, on ha menystingut la veu d’alerta de diverses organitzacions i institucions.

Es una paradoxa inexplicable que, just en el moment en que més es parla del dret a decidir, de la força de la democràcia, no es pugui debatre sobre el que es troncal de qualsevol sistema democràtic: el seu pressupost, que resumeix les prioritats socials i polítiques d’un govern, i que en la nostra opinió, no son les adecuades al moment d’emergència social que vivim. No es pot construir un Estat amb una societat civil trencada per la precarietat, la pobresa, i la falta d’expectatives en el seu futur. 

Tampoc ens serveix l’argument de que tot és culpa de Madrid. Sent cert el maltracte históric que ha patit Catalunya per part del govern central, accentuat ara per l’acció recentralitzadora en tots els àmbits del govern Rajoy i els seus atacs a la llengua i la cultura, la dreta catalana que ha governat aquest país 26 anys en convivència amb l’oligarquia espanyola i la burgesia catalana no pot mirar cap altre costat buscant culpables fóra de Catalunya.

EUiA reitera la defensa del dret a l’autodeterminació, així com la necessitat d’una entesa entre federalistes, sobiranistes i independentistes per aïllar el centralisme i per fer efectiu l’exercici del dret a decidir de Catalunya, mitjançant una consulta en aquesta legislatura que permeti, amb la mobilització popular i en un debat obert a totes les opcions, que Catalunya pugui decidir lliurament el seu estatus polític, amb el màxim de garanties democràtiques i preservant la unitat civil del poble català.
Al mateix temps defensem la necessitat d’un procés constituent per avançar cap a un model federal d’Estat plurinacional, pluricultural, plurilingüe i republicà, on els pobles puguin decidir lliurament el seu encaix polític, i la necessitat de cercar aliats i majories de progrés a l’Estat per aquest objectiu, com s’ha fet amb la declaració pel dret a decidir i el model d’Estat signada per IU, ICV i EUiA, on una força política estatal com IU es compromet amb l’exercici del dret a decidir en els termes plantejats des de Catalunya.

Per EUiA, la Diada nacional té també una dimensió solidària amb la lluita per la llibertat i la justícia social d’altres pobles del món, com el poble sahrauí, el poble palestí, el poble egipci, entre altres. En el 40 aniversari del cop d’Estat de Pinochet, recordem Salvador Allende i Víctor Jara donant la seva vida en la lluita contra l’imperialisme, que en aquests dies torna a mostrar la seva cara més fosca, promovent una intervenció militar a Siria, que rebutgem frontalment. Un cop més, no a la guerra!.

EUiA crida aquest Onze de Setembre a sortir al carrer, a participar en el conjunt de mobilitzacions populars que, com “Encerclem La Caixa” i d’altres, la societat civil ha impulsat per defensar la justícia social i el dret a decidir del poble de Catalunya, tot esperant que siguin massives i exitoses.

Visca Catalunya!.
No a les retallades de drets i serveis públics!.
Volem la Consulta!.


Pots consultar el manifest en pdf a http://www.euia.cat/img/documentos/file/doc_euia_449.pdf