diumenge, 6 de març del 2011

Sobre pensions, acords i retallades

Fa unes setmanes es va arribar a un acord sobre la reforma de les pensions per part del Govern espanyol, la patronal i els principals sindicats. EUiA de Barberà, com a moviment polític i social que ens hem mostrat contraris a qualsevol retallada, i hem participat en les mobilitzacions que s'han fet a nivell local en aquest sentit, volem donar el nostre punt de vista.

En primer lloc, l'acord és clarament negatiu per a la gent treballadora. Objectivament suposa un clar retrocés en l'estat del benestar, va en contra de la igualtat i la justícia social, i a mesura que es vagi aplicant al llarg dels anys, farà augmentar el perill d'exclusió social entre la tercera edat. És un acord del que no ens podem alegrar ni felicitar, per molt que s'hagin retallat les retallades.

Considerem que l'acord ha estat un error, més enllà dels resultats que es van obtenir, també pel perill que suposa de pèrdua de referent entre la gent més sensibilitzada amb els valors de les esquerres. A molta gent li costarà tornar a confiar en els sindicats com a defensors dels interessos dels i les treballadores, i com a agents de mobilització. La força de la vaga general del 29S (que per cert, va forçar al Govern espanyol a tornar a la taula de negociacions), ha quedat diluïda per un acord que no suposa cap avenç, més aviat al contrari, per la majoria de les persones.
No volem caure, però, en culpar de l'acord als sindicats majoritaris que el varen signar. Qui va empènyer cap a les retallades en les pensions i l'augment de l'edat de jubilació van ser la Patronal i el Govern. I creiem que la responsabilitat del sindicats, en tot cas, és compartida per la totalitat de l'esquerra social i política. La retallada dels drets socials, del precari estat del benestar del que disposem, s'està portant a terme a nivell global, europeu, estatal i nacional, i en diferents fronts. L'ofensiva neolliberal, que ha trobat l'excusa perfecte en la crisi financera, està guanyant la partida no només en la taula de negociació, sinó també a les institucions i al carrer. Ara més que mai és important l'organització i la mobilització de la gent d'esquerres, en tots els fronts possibles i també a nivell local, nacional, estatal i global. És per això que des d'EUiA de Barberà no volem veure a unes de les majors organitzacions de l'esquerra, els sindicats, com un enemic o traïdor, sinó com una eina d'organització  del i les treballadores,que necessita ser reforçada per exercir la seva funció amb més eficàcia, i si cal, amb altres lògiques.

Ara més que mai, organització i mobilització de les esquerres! I també en els sindicats de classe!