divendres, 17 de maig del 2013

23 de maig: Jornada de lluita contra el bloqueig dels convenis


Davant del bloqueig de les patronals de diferents sectors a molts convenis col·lectius, CCOO i UGT han decidit convocar una jornada de mobilització el proper 23 de maig. Aquest dia hi haurà diferents vagues, manifestacions i accions per denunciar la desprotecció de molts treballadors i treballadores si no s'actualitzen els convenis que tenen vigència fins al 7 de juliol.

Entre les manifestacions del dijous 23 de maig, la de Barcelona començarà a les 18.00 h des de plaça de Catalunya cantonada amb el Passeig de Gràcia. Les manifestacions arreu de Catalunya són les següents:

- Sabadell: 12.00 h, concentració davant del Centre Metal·lúrgic (C. de les Tres Creus, 66).
- Barcelona, 18.00 h, Pl. Catalunya amb Passeig de Gràcia.



A continuació us deixem el text explicatiu de la convocatòria i un altre document explicatiu sobre la ultraactivitat dels convenis col·lectius elaborats per CCOO:


LA REFORMA LABORAL POSA EN PERILL LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA: a més de facilitar i abaratir l’acomiadament i eliminar l’autorització de l’Administració als ERO, la reforma laboral del PP redueix la ultraactivitat dels convenis (és a dir, la vigència del seu contingut un cop el conveni ha finalitzat) a només un any. D’aquesta manera, la llei ofereix a la patronal la coartada perfecta: bloqueja la negociació dels convenis i, al cap d’un any, com que no s’ha arribat a un acord… el  conveni DESAPAREIX.


ELS DRETS LABORALS QUE REGULEN ELS CONVENIS PODEN DESAPARÈIXER: actualment, uns 150 convenis col·lectius d’àmbit català, provincial i d’empresa, i uns 100 d’àmbit estatal amb afectació a Catalunya, estan en negociació, molts d’ells clarament boicotejats per la patronal. Si el 7 de juliol no s’arriba a un acord, la majoria decauran; amb la resta passarà el mateix a finals d’any. La conseqüència: uns 800.000 treballadors i treballadores catalans es quedaran sense conveni i, per tant, sense els drets laborals que havien aconseguit fins al moment. Els sectors o empreses que no tinguin un conveni d’àmbit superior en el qual emparar-se (que serà sempre amb pitjors condicions laborals i salarials) passaran a referenciar-se únicament en l’Estatut dels treballadors i hauran de conformar-se amb el salari mínim interprofessional (645 euros).


VOLEN EMPITJORAR LES CONDICIONS LABORALS DE LES PERSONES EN ATUR QUAN TROBIN FEINA: l’objectiu de la reforma laboral és aconseguir una rebaixa de les condicions laborals dels treballadors i les treballadores, primer, facilitant l’acomiadament i, després, quan trobin feina. La negociació col·lectiva era un fre al deteriorament dels drets laborals, i amb la ultraactivitat la patronal pretén fer caducar els convenis per obligar els treballadors a negociar les seves condicions a la baixa.

EL 23 DE MAIG, JORNADA DE LLUITA: davant d’aquesta situació d’urgència, CCOO i UGT de Catalunya hem convocat una jornada de lluita en defensa de la negociació col·lectiva. Aquest dia confluiran la lluita de sectors als quals la patronal bloqueja el conveni col·lectiu i altres empreses en conflicte per ERO, desvinculació del conveni per part de la direcció o reduccions salarials brutals, entre d’altres. Cada sector decidirà quina serà la seva forma de mobilització: vaga, aturades parcials, concentracions… A la tarda, es convocaran manifestacions.

LA PATRONAL ES VOL CARREGAR LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA: la negociació col·lectiva és l’instrument de progrés laboral, social i econòmic del nostre país. És l’eina que permet la redistribució de la riquesa dins d’una empresa. És l’única forma de tenir força, tots junts, davant de l’empresari. La patronal vol tornar a un marc laboral desregulat, individualitzat, de domini de la por i de control absolut. Per això, el #23M ens hem de mobilitzar tots i totes pels nostres drets, pels nostres convenis.

cap feina sense conveni!
cap persona sense feina!
Es volen carregar la negociació col·lectiva!