dissabte, 20 d’octubre del 2012

Crònica de la xerrada-debat "El dret a decidir des de l'esquerra" amb Joan Josep Nuet


El passat dimecres 17 d'octubre va tenir lloc la xerrada-debat "El dret a decidir des de l'esquerra", amb la participació del diputat al congrés i coordinador general d'EUiA.

L'acte, organitzat per EUiA del Vallès Occidental, i acollit per l'assemblea de Barberà del Vallès a l'equipament de la Torre d'en Gorgs, pretenia exposar i debatre amb els assistents sobre el posicionament de l'esquerra transformadora, de la que EUiA forma part, entorn el debat que actualment esta tenint lloc a bona part de la societat catalana, al voltant del sobiranisme, la independència, el federalisme i el dret a decidir.

La moderació de la xerrada va anar a càrrec d'en Jose Luis Rivera, coordinador local d'EUiA de Barberà del Vallès, que va presentar en Joan Josep Nuet com un veí de Montcada i amic de l'assemblea de Barberà, més enllà de les diverses responsabilitats que ocupa.

Nuet va començar la seva intervenció saludant la recent convocatòria de vaga general pel 14 de novembre, al mateix temps que animava a treballar als assistents per fer un vaga general ciutadana, a més de laboral, que sigui un clam contra les polítiques neolliberals.
Al llarg de la xerrada es va fer un extens recorregut entorn el debat de la relació entre la reivindicació de drets nacionals i els drets socials, durant el que es van tractar diferents qüestions. La intervenció del diputat de l'Esquerra Plural va començar amb un repàs de les retallades dels darrers anys, aprovades per CiU, el PP i el PSOE al govern anterior, com a marc social de les eleccions i del debat que s'ha promogut durant les darreres setmanes.

Tot seguit, anant a les arrels del posicionament tradicional de l'esquerra comunista sobre el fet català, es va fer referència al paper històric del PSUC en la consecució de llibertats i drets socials que ara s'estan veien atacats, de manera simultània a la reivindicació del dret a l'autodeterminació, ja en temps de la transició. En definitiva, un catalanisme popular i d'esquerres, lligat als interessos de la majoria de la població catalana, els treballadors i treballadores que viuen i treballen a Catalunya.


Del record d'aquella transició post-franquista, es va passar a fer un repàs de la història recent que ha portat a l'actual crisi de relació amb l'estat Espanyol, i explicar com l'actual marc constitucional ha quedat desbordat, i que davant l'impossibilitat d'apostar per un model federalista actualment, cal fer un procés constituent, per donar forma a una nova constitució que si ho permeti.

Aprofundint en el dret a l'autodeterminació, el coordinador d'EUiA el va descriure com una aposta vinculada no a un fet identitari, sinó a un exercici de democràcia, ja que segons Nuet "..els nostres carrers, els nostres barris, el nostre país l'hem de governar nosaltres, i no els poderosos". Una autodeterminació lligada ja no només a aspectes territorials, sinó també a la sobirania d'un poble davant la pèrdua de democràcia que s'està donant també a l'àmbit europeu, on el poder es concentra cada cop en les mans d'institucions no democràtiques, com el Banc Central Europeu, i que representen els interessos de les oligarquies financeres.

Per últim, va tractar-se el tema de la convocatòria d'eleccions el 25 de novembre, que respon a una estratègia de CiU amb la que intenta monopolitzar el debat electoral en el fet nacional, per d'aquesta manera poder amagar les retallades, i no parlar dels problemes quotidians de la majoria de la gent. Nuet va recordar que davant d'aquesta situació, és important trencar el setge informatiu dels mitjans majoritaris, tant privats com públics, i ser capaços de portar l'atac cap als drets socials al centre del debat electoral.

Un cop finalitzada l'exposició va engegar-se el debat posterior, que es va allargar durant gairebé tres quarts d'hora, i en el que va participar moltes persones del públic assistent.
Es van alternar opinions diverses amb testimonis de com la realitat quotidiana de molta gent no es veu reflectida en el debat que ocupa la majoria d'espais en els mitjans de comunicació, i per aquest motiu es va demanar que durant la campanya, per part de l'esquerra, és prioritzi el parlar dels serveis públic i les retallades que estem patint.
També es va manifestar la necessitat de llençar un missatge clarament rupturista, amb voluntat real de canvi de règim per part de les esquerres transformadores, ja que s'entén que amb el model actual, els i les treballadores tenim poc marge per fer valdre els nostres interessos.

Com a resposta a aquests i altres temes que van sorgir, Joan Josep Nuet va reclamar la vaga general ciutadana del 14N com una oportunitat per portar la campanya electoral cap al terreny social, i va recordar que "els avis d'Artur Mas sempre han traït als treballadors catalans"



Des d'EUiA volem agrair l'assistència i participació de tota la gent que es va apropar al debat, als companys i companyes de la comarca i d'altres partits locals d'esquerres, i molt especialment al Joan Josep Nuet per tornar a Barberà a compartir aquesta estona de debat i reivindicació amb nosaltres.

Visca la Catalunya dels treballadors i treballadores!  Salut i República!