dimecres, 15 de febrer del 2012

No tots els polítics són iguals: PP, PSOE i CiU rebutgen limitar les pensions que cobren els expresidents

El PP, PSOE i CiU han coincidit a rebutjar aquest dimarts al Ple del Congrés la proposta d'UPyD, recolzada per IU-ICV-EUiA-CHA, de posar límits a les pensions de les que gaudeixen els expresidents del Govern i fer-les incompatibles amb honoraris privats. La iniciativa va comptar amb el suport d'Esquerra Republicana, Compromís i de l'Esquerra Plural, el portaveu, José Luis Centella, ha fet especial èmfasi en les incompatibilitats argumentant que els expresidents, com "els gerros xinesos", han de ser "cures i mimats a casa, però no posar-se a la venda al millor postor". Més de 100 diputats declaren sous 'extra' superiors a 50.000 euros.



La iniciativa va ser defensada pel portaveu adjunt d'UPyD, Carlos Martínez Gorriarán, que considera "d'ètica política" acabar amb aquests "privilegis" de "casta política" i imposar "el principi d'igualtat davant la llei", començant pels presidents del Govern, que tenen especial "exemplaritat".

Els 'exinquilins' de la Moncloa tenen assignats uns 15.000 euros anuals per a despeses d'oficina, atencions de caràcter social i lloguers d'immobles i, des de 2008 poden esdevenir consellers nats i vitalicis del Consell d'Estat i cobrar per això.


Quatre beneficiaris

A més, Adolfo Suárez, Felipe González, José María Aznar, perceben, com ho farà a partir del proper exercici José Luis Rodríguez Zapatero, una pensió de prop de 80.000 euros a l'any cada un que poden compatibilitzar amb els ingressos i rendiments que obtinguin com a consellers o assessors d'empreses privades o altres drets de contingut patrimonial.

La proposta de UPyD, plantejada la passada legislatura per Rosa Díez, busca limitar en el temps les prerrogatives dels exmandataris i fer incompatible el cobrament de la pensió pública amb retribucions procedents de l'empresa privada, com ara passa amb González i Aznar, "fitxats "respectivament per Gas Natural i Endesa amb sous superiors als 130.000 euros anuals

Per Martínez Gorriarán, el problema no és la quantia d'aquesta partida pressupostària, encara que creu que "no és poc" tenint en compte que al llarg dels anys s'ha anat estenent a expresidents autonòmics, exministres o exconsellers.

Més de 100 diputats declaren sous 'extra' superiors a 50.000 euros

Vint dels 292 diputats que han presentat la declaració de béns i patrimoni van tenir ingressos salarials per sobre dels 90.000 euros. El que més declara és Guillermo Collarte, que abans de convertir aquesta legislatura en diputat del PP, rebia una retribució que frega els 240.000 euros. Josep Sánchez Llibre, diputat de CiU des de 1993, i Miguel Arias Cañete declaren rendes superiors als 150.000. Gràfic: Així és el salari mitjà dels diputats segons el seu grup parlamentari

Abans de començar aquesta Legistaura, els nostres diputats han hagut de 'despullar' i donar a conèixer quin és el seu patrimoni. I en alguns casos, aquestes declaracions permeten descobrir que molts dels nostres parlamentaris gaudeixen de la seva situació econòmica més que folgada.

En aquest document s'han de detallar des dels ingressos salarials que perceben fins el seu patrimoni immobiliari, accionarial o qualsevol altre tipus de renda.

I només pel que fa a sous es refereix, 101 diputats declaren retribucions alienes a la seva condició de diputat per sobre dels 50.000 euros. Un sou 'extra' més que raonable en els temps que corren. D'ells, 20 van declarar ingressos salarials superiors als 90.000 euros.

Cal tenir en compte que han presentat aquesta declaració 292 dels 350 diputats que componen el Congrés. En les seves declaracions reflecteixen el seu patrimoni i rendes abans de prendre possessió de la seva acta de diputat en aquesta legislatura.

El que més sou declara és un diputat que s'estrena en aquesta legislatura. Guillermo Colar-te, representant del PP per Ourense, reflecteix en la seva declaració-que data de desembre-unes retribucions salarials que pugen a 236.911 euros.

Collarte no especifica d'on procedeixen aquests generosos ingressos. A més de diputat, aquest enginyer conegut a Galícia per ser fill d'un conegut constructor d'Ourense, és regidor d'aquesta ciutat i va ser gerent de Xestur, un organisme públic encarregat de la gestió urbanística a Galícia. Caldrà veure si manté aquest nivell d'ingressos sent ja diputat.

El segon parlamentari que declara més sou és Josep Sánchez Llibre (UDC). El representant de CiU per Barcelona, ​​que manté la seva acta de diputat des de 1993, declara 178.000 euros en concepte de retribucions anuals de la companyia Dani Companyia d'Inversions, SL

A aquesta quantitat cal sumar altres 20.000 euros per altres rendes a part del seu sou com a diputat, que supera els 6.000 euros mensuals, i un ampli patrimoni immobiliari i d'accions. Llibre va pagar en la seva última declaració 118.000 euros a Hisenda.

A Collarte i Sánchez Llibre els segueixen altres dos diputats del PP. Una més desconeguda: Maria Aránzazu Miguélez, diputada per Lleó, que declara 116.940 euros per la participació en el consell d'una societat familiar de gestió patrimonial, més 45.352 euros procedents de l'Ajuntament de Lleó, on treballava com a regidor.

L'altre diputat del PP amb ingressos 'extra' dels més alts del Congrés és l'ara ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, amb prop de 150.000 euros en diferents conceptes: més de 95.000 per honoraris derivats de l'exercici lliure de l'advocacia, altres 22.500 pel seu lloc a "consells d'administració"; 24.788 euros per les seves responsabilitats en el Partit Popular i 6.500 en concepte de triennis com a advocat de l'Estat.

Cañete va abonar més de 75.000 euros en la seva última declaració d'IRPF.

Font: http://noticies.sirius.cat/2012/02/pp-psoe-i-ciu-rebutgen-limitar-les.html